Filmen ”Godheten” får inte visas i SVT

Posted on Feb 4, 2014 in Inlägg av Stefan Jarl

I dag fick jag beskedet att ”Godheten” inte kan visas i SVT.

SVT har varit med som samproducent och producerat filmen. Men SVT anser den för kontroversiell för att kunna visas. Högsta chefen Hamilton säjer att SVT och jag träffat en uppgörelse om detta. Men det är en lögn. Naturligtvis vill jag att filmen ska visas!

För 40 år sedan startade jag och min kamrat Ulf Berggren Folkets Bio. Ett av skälen var att en fri distribution var nödvändig för yttrandefriheten. ”Godheten” har visats runt om i landet på Folkets Bios biografer och är nu den enda möjligheten att visa filmen.

Flera filmer har gjorts internationellt med ett liknande innehåll som det i ”Godheten”, dvs en analys och kritik av hur kapitalet urholkat demokratibegreppet och tom kan säjas ha tagit makten på folks bekostnad. Några av dessa dokumentärer har SVT visat om än på sen kvällstid. Varför just ”Godheten” skulle vara kontroversiell förstår jag inte.

Jag har rest runt med filmen i Sverige, som jag tidigare berättat, och mött en stor och engagerad publik, jag har fått brev med frågor om när filmen kommer att visas i SVT, ja, en man skrev till SVT och frågade och fick då svaret att den kommer att visas under våren – men så plötsligt nu är den för kontroversiell.

Jag har bett SVT om en skriftlig motivering och väntar på svar.

Under Franska Revolutionen sattes frihetskämpen Diderot i fängelse som ”trés dangereus”, ”en mycket farlig man”. Diderot var filosof och när han av polischefen tillfrågades om han skrivit skriften ”Brev om de blinda till nytta för de seende” förnekade han detta. Det var hans sätt att rädda sig från att arkebuseras. Nu för tiden behöver man inte ta till sådana vidriga metoder, nu finns SVT som sköter jobbet. ”Godheten” kunde ha haft Diderots titel: ”Film om de blinda till nytta för de seende”.