Public service och etiken

Posted on Aug 16, 2014 in Inlägg av Stefan Jarl

Karta_NB_REN

Vad är det som pågår?

SVT:s VD Eva Hamilton har förbjudit Godheten att visas i de ordinarie tv-kanalerna – inte ens efter valet. Skälet är att ”filmen kritiserar kapitalismen”.

Idag har näringslivspampen Pehr G Gyllenhammar medverkat i såväl tidningar, radio och tv i anledning av sin nya bok ”Oberoende är stark”. I den går han till stark attack mot, ja, just det: kapitalismen. Han riktar svidande kritik mot den ökande ojämlikheten, de höga direktörslönerna, bonusvansinnet, det nya klassamhället, den höga ungdomsarbetslösheten, den måttlösa girigheten…

I en intervju i Sveriges Radio kallar Gyllenhammar sig själv ”rebell” och efterlyser ”krafter underifrån” som kan sätta sig till motvärn mot en utveckling som hotar hela samhällsbygget. Var finns de ”tuffa förhandlarna” inom facket, frågar han, som kan bjuda motstånd, varför jamsar man bara med?

Hur i hela fridens namn kan Public service släppa fram en sådan kritisk röst? Dessutom i valtider? Och nära på parallell till den de medverkande i Godheten framför! Varför, frågar jag för femtielfte gången, fungerar yttrandefriheten bara för vissa?

Samtidigt visar nya rapporter från OECD att Alliansen lyckats krossa facket. Metoden har varit att slopa avdragsrätten för fackavgiften, sänka A-kassan rejält och höja fackavgifterna. Flykten från facket har varit större än i något annat OECD-land. Ersättningen från A-kassan är nu lägre än OECD-genomsnittet. Facket har försvagats med följd att lönekrav, arbetsmiljö, jämställdhet m.m. kommit ur fokus. Facket tar inte längre strid. ”Vi har blivit ett normal land…” kvittrar den f.d. socialdemokratiske finansmannen Klas Eklund, mannen bakom sossarnas 90-talsprogram som satte fart på nyliberalismen.

Dagens ekonomer såväl som Konjunkturinstitutet är överens om att skatten måste höjas flera procent för att vi ska kunna bibehålla vår välfärd, skola, vård och omsorg. Men istället kan Alliansen se sig som segrare i ”VM i skattesänkningar” konstaterar SvD, inget annat OECD-land har gått så hårt fram. ”Vi har blivit mer lika andra länder” konstaterar den pratsjuke minister Ullenhag. Hur kan man vara så gemen att man skryter med att folket fått en sämre välfärd på alla plan, skattekvoten då undantagen?

Politikerna tillhör den grupp i samhället som fått de högsta löneförhöjningarna, och då ifrån en redan hög lönenivå. Samtidigt som reglerna för vad som får framföras i Public service skyddar politikerna och den politik de driver från kritik. Det kallar i alla fall inte jag för ett demokratiskt samhälle.

Gyllenhammar är rädd för att tystnaden från facket och bristen på motstånd i framtiden kommer att leda till en explosion underifrån, skarpare konfrontation är någonsin tidigare – revolt helt enkelt, om exploateringen av människan tillåts fortsätta.

Från och med idag kan du se min nya kortfilm ”Ojämliket dödar/Inequality kills” här.