24 juli och 32 anmälningar

Posted on Jul 25, 2014 in Inlägg av Stefan Jarl

Hittills har, den 24 juli, 32 anmälningar till Granskningsnämnden inkommit mot Athena Farrokhzads sommarprogram häromdan. I anledning av detta diskuterade Sveriges Radios programdirektör Martin Jönsson i P 1 i dag, med en skribent från Svenska Dagbladet, om hur detta program kunde överensstämma med reglerna för Sveriges Radio om opartiskhet, saklighet och yttrandefrihet. Martin Jönsson försvarade intensivt programmet och Athena Farrokhzads rätt att framföra sina åsikter i kraft av den yttrandefrihet som råder.

”En mångfald av röster” är nödvändig för SR, ja, rent av en plikt för SR att försvara, sa han. Journalisten från SvD menade att programmet uppmanade till våld mot samhället och speglade uppenbara åsikter från en vänsterextremist, som i en intervju dessutom ska ha kallat sig ”kommunist”. Martin Jönsson försvarade likväl programmet och menade att yttrandefriheten till varje pris måste försvaras och även att extrema åsikter måste få komma till tals. Även om man är ”kommunist”.

Jag är inte kommunist. Jag är öht inte partiansluten eller för något partis talan. Men uppenbarligen gäller inte yttrandefriheten för mig och min film Godheten. Min film går inte att visa. Den uppmanar inte till våld, den analyserar och kritiserar fenomen i vår samtid och vårt samhälle som folk i gemen är mycket engagerade i och talar om. Det här visar hur skumt, hur styrt av dolda intressen, beslutet att stoppa filmen är. SVT går helt enkelt maktens ärenden, eller ska vi säja: Alliansens.