Godheten i Kallhäll

Posted on Nov 30, 2013 in Inlägg av Stefan Jarl


Min höstturné avslutade jag med visning av Godheten i Kallhälls Folkets Hus norr om Stockholm. Det var Seniorakademien i norrort som anordnade visningen. 150 människor såg filmen och efteråt var det glögg och kaffe.

Seniorakademien anordnar regelbundet en mängd aktiviteter, från föreläsningar till musikkvällar. När jag ser deras program med föreläsningar blir jag grymt imponerad. Så mycket engagemang, så mycket kraft det finns bland de medborgare som inte bara nöjer sig med att vara kunder i vår demokrati! Efter filmvisningen var det diskussion och som vanligt var engagemanget i de frågor filmen reser intensivt. Vid kaffet blev diskussionen allt hetare. Och på nytt får jag frågan om när filmen kommer i tv. Jag berättade att jag ringt tv (som är med som samproducent av filmen) men att jag inte får besked om de ens tänkt visa den… Någon frågar också efter om den kommer att visas i skolorna. ”Riksdagen och Bankföreningen måste se filmen” ropar en äldre kvinna och får omedelbart applåder.

De rika blir allt rikare och belönar sig själva alltmer, samtidigt som det blir fler och fler tiggare på våra gator. Folk jag möter är ivriga att berätta för mig om saker de sett, läst eller hört om den kollaps vårt samhälle verkar drabbats av när det kommer till moral. Någon berättar om den amerikanske affärsmannen Donald Trump, som kandiderat som presidentkandidat, och om hur denne man byggt en golfbana i Skottland, köpt ut och avhyst lokalbefolkningen, planat ut kullar och berg, byggt nya kullar och berg – allt för att det ska passa hans golfbana. En annan berättar om ett private community för de rikaste, där garage för deras privata jetflyg ingår osv. Jag blir inte förvånad att folk blir förbannade allrahelst när de samtidigt läser om nyfattigdomen, ökade klassklyftor, undermåliga skolor en sjukvård som går på knäna osv.

Det blir allt märkligare att alla politiska partier här hemma klumpar ihop sig i mitten. Ingen tycks föra vanligt folks talan. Nu får det i alla fall vara nog, är ett utrop, som jag allt oftare hör och som jag hoppas blir till en paroll i valkampen!

Nu avslutar jag för i år turnerandet med filmen men redan nu har bokningar kommit in till våren om fortsatta visningar. Filmen tycks bara bli aktuellare och aktuellare.