Godheten i Sunne

Posted on Jun 4, 2013 in Inlägg av Stefan Jarl

4 juni

Igår visades filmen  i Sunne på ”Teaterbiogafen”, en av Sveriges äldsta biografer. Biografen hade digitaliserats både på bild- och ljudsidan, något som många av våra mindre biografer inte orkar med att finansiera. Sunne ligger inte långt från Selma Lagerlövs Mårbacka och biografen besöktes på sin tid av Selma Lagerlöv där hon följde repertoaren. Ett foto i entrén visar Selma på väg in till en föreställning.
Ett 90-tal besökare trotsade den fina sommarkvällen och såg filmen med en efterföljande diskussion. Jag överdriver inte det minsta när jag säjer att publiken var entusiastisk, mycket tack vare den begåvade filmaren Sara Broos som höll i samtalet.
Nästa visning av filmen kommer att äga rum i Almedalen  under politikerveckan. Folkets Bio har ett eget tält i hamnområdet där flera aktiviteter äger rum. Så är t ex ett samtal med professor Åke Bergman, som medverkade i ”Underkastelsen”, och mig är inbokat och dessutom deltar Kemikalieinspektionens f d chef.  Detta i anledning av en den nya rapport om hormonstörande kemikalier som professor Bergman varit ordförande för och som just släppts. ”Underkastelsen” fortsätter att visas runt om i världen och nu senast har Kina försett den med kinesiska undertexter. Filmen har blivit ett stående inslag vid seminarier på olika universitet runt om i världen och deltog i veckan i en festival i Brasilien. Det var över 3 år sedan ”Underkastelsen” hade premiär så filmen har fått ett långt liv. Den finns sedan länge på dvd. Också ”Godheten”  finns nu tillgänglig i handeln på dvd. Men kommer i september att fortsätta sin turné på biograf ute i landet , visningar som jag redan är inbokad på.