Hur pengar blev värdelösa

Posted on May 14, 2013 in Inlägg av Stefan Jarl

Ja, så heter egentligen Tim Delmastros lysande 55 minuter långa film som sänds i Kunskapskanalen under titeln “Kapitalismens återvändsgränd”. Det är en film som fokuserar på samma problematik som ”Godheten”: hur det finansiella systemet under ett halvsekel tillåtits löpa amok. I ”Godheten” berättar vi om FIAT-money, dvs hur dollarns knytning till guldet avskaffades, guldmyntfoten upphörde, och pengar förvandlades till just bara det papper, den sedel du håller i handen.
Det var Richard Nixon som den 15e augusti 1971 bestämde att Centralbanken kunde trycka mer dollar än guld kunde täcka. Han behövde kapital för att bekosta upptrappningen av Vietnamkriget. Därmed inleddes det största pyramidspelet i historien, som hotar hela världsekonomin. Det var meningen att Nixons beslut skulle vara tillfälligt men så blev det inte. Idag kan Centralbanken trycka mer och mer pengar utan täckning och på så sätt inteckna framtiden, det är de kommande generationerna som kommer att få ta konsekvenserna. Folket har alltid till syvende och sist fått betala.
Hur kan då detta pyramidspel, där alla problem bara skjuts på framtiden, få fortsätta? Jo, av det enkla skälet att de som tjänar på detta, bankerna och finansindustrin, inte har fått nog än! Ta bonusarna som exempel: direktörsbonusarna har nu i 4 svenska storföretag blivit större än direktörernas löner. Mycket vill ha mer. Av papperspengarna…
Frågan är om det finns en återvändo? Eller sitter vi ombord på Titanic? Katastrof har alltid blivit resultatet genom historien av pyramidspel, av Fiat-money. Varför är det så tyst om detta förhållande? Var finns de kritiska rösterna? Tim Delmastro låter i sin film en finansman påstå att det råder ett slags incestuös förhållande mellan alla som är en del av detta system: ansvariga politiker, näringslivets bonusdirektörer, ekonomijournalisterna, den låneberoende medelklassen, den hotade kultursektorn – alla är en del av pyramiden och håller tummarna för att allt kommer att lösa sig. Och vanmakten tystar munnen. Men girigheten dödar inte bara godheten utan äventyrar hela vårt gemensamma samhälle.