Kapitalet höjer rösten

Posted on Jul 19, 2013 in Inlägg av Stefan Jarl


Under sommaren när Sverige har semester och pressen sover passar HD på att bekräfta att de som smitit från skatt inte ska ”drabbas av dubbla straff”, dvs skattetillägg och dessutom fängelse för själva brottet. Det är ett beslut som är en konsekvens av EU:s regelsystem, heter det. 500 pågående utredningar om skattebrott läggs ner, hundratals dömda kommer att släppas fria, och dessutom kräva skadestånd för den tid de suttit inne enligt Dagens Industri. Skattebrottslingarna sågs tidigare som bovar som stal från det gemensamma, nu är det synd om dem och ska daltas med. Några av dem är skyldiga staten hundratals miljoner.
”Fritt fram för att skattefuska” lyder rubriken i Svenska Dagbladet. Rättsväsendet befinner sig i ett vakum efter beslutet. Skattefusk under 400.000 kommer i framtiden inte att leda till vare sig böter eller fängelse bedömer tidningen. Inga ärenden lämnas till åtal längre. Tidigare har man anmält 4.000 skattebrott årligen men nu ska gränsen höjas till 445.000 kronor innan man anmäler. Det är knappast vanligt folk som har en halv miljon i fickan som dom kan gömma undan. De här förändringarna lämnar klara signaler till de redan förmögna: nu kan ni göra bäst fan ni vill!
De rikaste av de rika flyttar fram sina positioner ännu en gång, uppenbarligen med Regeringens välsignelse. Jämför hur den 15-åring, som dömdes för att ha snackat skit om sina kompisar på nätet, dömdes: först samhällstjänst p gr a sin låga ålder men sedan ett kraftigt skadestånd till de drabbade, dvs dubbelbestraffning! Straff två gånger om så länge det gäller en vanlig fattiglapp. 15-åringen är dotter till en ensamstående mor och lär aldrig kunna betala skadeståndet. För att inte tala om att 15-åringen aldrig kommer att få ett vanligt jobb när hon slutat skolan. Nånsin. Ett livslångt straff, alltså. Snacka om dubbelbestraffning! Det nya klassamhället i ett nötskal!
Detta händer samtidigt som de fyra storbankerna kommer med sina vinstredovisningar för andra kvartalet i år. Man visar upp ett rörelseresultat på över 23 miljarder kronor. ”Vi tjänar bra med pengar” säjer VD för Nordea Christian Clausen. Avkastningen närmar sig 15%. De svenska bankerna ”svämmar över av kapital” konstaterar Dagens Industri. Inte undra på då att det snabbväxande finansbolaget Collector beslutat sig för att starta bank. Här finns det uppenbarligen pengar att tjäna! ”Jag skäms inte för att vi ger lån utan säkerhet”, säjer Collectors VD Lena Apler vid ett frukostseminarium i Båstad. ”Jag vill inte att Riksbanken ska rota i folks ekonomi när det gäller bolånen”. Låna pengar till ökad konsumtion tycker hon bara är bra. Någon överskuldsättning, som alla ekonomer oroar sig för, ser hon öht inte.
Så ser det nya klassamhället ut. De arbetslösa lär inte sitta och studera aktiekursernas klättring uppåt, lika lite som de sjuka som nekats ersättning. Vårdbolaget Attendo gick med en kvarts miljon i vinst samtidigt som man kräver att vårdlägenheterna ska återlämnas i nyskick när de gamla dör. Vad i hela fridens namn ska vi med ett gemensamt samhälle till om det inte bygger på empati? Det är inte utan att man kommer att tänka på Margret Thatchers gamla filosofi: ”Det finns inte något sådant som ett samhälle”.
Och förresten: vad gör de redan rika med ännu mer pengar i sin hand?