Godheten på Bokmässan
Seminariet på Bokmässan med utgångspunkt i Godheten hade fått titeln ”Godheten och Girigheten”. Det hölls i en stor sal som i det närmaste var fylld till sista plats UR sände seminariet direkt i Kunskapskanalen.
I panelen satt biskopen Caroline Krook, journalisterna Kajsa Ekis Ekman och Andreas Cervenka och jag med Marit Kapla från Göteborgs Filmfestival som samtals ledare. När jag rest runt med filmen har jag fått vänja mig vid att det brukar bli livlig debatt efter visningen och så var det också i Göteborg. Gladast denna gång blev jag när AnnBritt Grunevald, som var chef på Österåkersanstalten i 30 år och arbetade för en humanisering av fångvården, berättade för mig att Godheten skulle hon använda i valkampen. Utmärkt, tyckte jag, hon är en ihärdig debattör och föreläsare, som alltid drivit tesen att långa straff förstör istället för att rehabilitera fångarna, de är ”farligare” när de avtjänat sitt straff än när de internerades. Jag borde kanske intervjuat henne för det avsnitt i filmen som diskuterar att ett jämlikt samhälle alltid är bättre än ett ojämlikt, mer humant inte minst.
På Bokmässan hade professorn och primatforskaren Frans de Waal också ett seminarium. Han är aktuell med en ny bok där han berättar om sina forskningsresultat. Vår moral, vår empati och solidaritet, är medfödd, det delar vi med djuren. Det är hans tes. Det är egoismen och girigheten som förgör och förstör. Godheten offras på girighetens altare. I en intervju i Dagens Nyheter säjer han att ”om du har ett samhälle med stora inkomstskillnader, som USA där medellivslängden är tre år kortare än i Europa, så skapar det spänningar och stress som påverkar befolkningens hälsa. Därför behövs det en utjämningspolitik”. Ja, alltfler håller med om denna iakttagelse…
Nu skall jag i nästa vecka till Piteå med Godheten och sedan till Götene och Ljungskile. Det är inte dåligt för en film som hade premiär för åtta månader sedan. Någonting håller på att hända i debatten, den saken är klar. Det mullrar i folkdjupen.