Yttrandefriheten revisited

Posted on Sep 10, 2014 in Inlägg av Stefan Jarl

Radions Kulturnytt berättar att filmen ”Jag är fan en panter” kommer att visas av SVT före valet i de ordinarie kanalerna.

Filmen handlar om den sociala situationen i Göteborgsförorten Biskopsgården och kampen för att förändra situationen med de många dödsskjutningarna, gängkriminaliteten, arbetslösheten, bostadssituationen och den förtärande vanmakten. Med de Svarta Pantrarna i USA som förebild har en allt starkare ungdomsrörelse växt fram som kämpar mot de lokala politikernas vanstyre och nonchalans. Den nu åldrade Bobby Seale från Black Panthers är t.o.m. inbjuden och medverkar i filmen.

Upphovsmännen själva har varit rädda för att SVT:s beslut om Godheten också skulle drabba dem. Filmen är angelägen och ett bra exempel på vad som SVT självklart ska visa.

Lite ironiskt eftersom en av upphovsmännen, Leo Palmestål, bad om mina synpunkter och råd, något som jag också levererade. Vi hade kontakt redan under deras första film om Pantrarna ”Behandla oss inte som djur” från 2012, också den en film om kampen.

Filmen ska visas i en entimmesversion och jag undrar vilka sanningar i långfilmsversionen som fått stryka på foten. Jag blir självfallet nyfiken på hur Pressetiska Rådet resonerat denna gång. De politiska gränsdragningarna blir allt delikatare. Se filmen före valet!