ALLT GÅRIGEN – eller länge leve yttrandefriheten!

Posted on Jul 21, 2014 in Inlägg av Stefan Jarl

Idag hörde jag i radions P 1 poeten Athena Farrokhtad sommarprata. Tack vare vår yttrandefrihet kunde hon gissla rasismen, fascismen, svekfulla politiker, borgarklassen, Allliansen, den förlorade gemenskapen, klassamhället, EU – och nödvändigheten av förändring. Inte minst kritiserade hon kapitalismen skarpt. Hennes kritik av vårt samhälle och vårt sätt att leva, ja, snarare brist på liv, kunde hon styrka genom en mängd fantastiska citat från samtida och döda poeter, svenska som internationella. Det blev en stark mix

Vad som slog mig var att hon i detta program med sin stora lyssnarskara, mitt på dagen, tilläts av Sveriges Radio att få framföra sin radikala systemkritik. Jag tackar yttrandefriheten, som vi alltid måste försvara, för att detta är möjligt samtidigt som jag absolut inte kan förstå varför inte jag får ta del samma möjlighet med min film Godheten. Jämfört med Athenas svidande uppgörelse i 90 minuter är min film rena barnleken, ett nålstick, som jämförelse. Vilka principer styr, undrar jag –  om nu någonting öht styr…”Kritik av kapitalismen” får enligt vd Hamilton inte framföras i Sveriges Television, Gäller andra regler för Sveriges Radio?

I mitt alltmer svällande arkiv råkar jag hitta en artikel från 2006 i SvD med rubriken ”Optionsfesten på SEB”. Den fångar, kanske p gr av Athenas sommarprat, omedelbart mitt intresse. Den handlar om hur SEB:s Ledning gör jätteklipp på börsen genom sitt optionsprogram, de 700 SEB-cheferna blir i ett slag alla miljonärer – alltså utöver den vanliga lönen. Mest av alla får Annika Falkengren, står det alltså i artikeln från 2006.

Sen kom kraschen 2008. En enorm kritik drabbade SEB:s mer än generösa belöningar. Styrelsen bestämda sig då för att huggsexan var över och gjorde om belöningssystemet så att det inte kom att framstå som så chockerande girigt. Nu 2014 när de stora bankerna gjort vinster om 100 miljarder på årsbasis har man istället dolt ersättningssystemet i rapporterna, som dock i praktiken nu ärännu fetare!  Vd Annika Falkengren får i pension  130 miljoner om hon lever lika länge som kvinnor gör i vårt land genomsnittligt.  Fri bostad, fri bil, fri läkarvård och tjänstepersonal har hon redan nu. Matchingsrätter, performance shares och aktierätter om 15 miljoner drygar ut kassan ytterligare…

Situationen idag liknar alltså nästan helt situationen före 2008 års finanskrasch, girighet, oanständigt rofferi, måttlöst begär. Varslar denna nya gränslösa girighet, om än bättre dold,  om en ny finanskris, liksom 2006? Kommer vi alltså om några år få uppleva  ett nytt 2008? Det är det i dag många som fasar för…

I SvD skriver ekonomijournalisten kritiskt om Alliansens tjatiga mantra om ”ordning i statsfinanserna”. Han finner det  mycket märkligt ”att definitionen av vad som är ”ordning” inskränker sig till det budgetmässiga årliga saldot och inte det mer avgörande hur den offentliga sektorns balansräkning ser ut och inte minst vad som driver dess framtida ”intjäningsförmåga”.

Ja, inte är det en handfull stenrika bankdirektörer som svarar för den intjäningsförmågan! Per Lindvall nämner som ett exempel att bara den statliga bruttokostnaden för ränteavdragen  för  bostadslånen uppgår till 30 miljarder per år! Sen har vi rotavdragen om 15 miljarder per år till de redan rika. Dessa rika fick dessutom när fastighetsskatten avskaffades, och ersattes av en avgift som drabba alla husägare, en sänkning om 90%! Och som vi alla vet har detta medverkat till att allt mindre nya bostäder byggs och underklassen får trängas i överbefolkade lägenheter.

Alliansen har genomfört en historisk omfördelning av inkomsterna till de redan rikas fördel. Något ökat välstånd i övrigt har vi inte sett röken av!  Sjuksköterskorna  har nekats sina krav om en ingångslön om 24.000 kronor i månaden. Vad för slags ordning i ekonomin är detta?  Hur långt kommer denna utveckling tillåtas löpa innan det blir revolution? Än så länge ser vi bara förortens i desperation brända bilar…

Jag har kamrater i invandrartäta Jakobsberg som inte ser utvecklingen med blida ögon utan planerar för uppror. Och då, mina vänner, kommer det inte att räcka med några brända bilar. Folket vill ha rättvisa.

Jag har gjort en kortfilm om den tilltagande omjämlikheten, som är en annan sida av problematiken. En kampfilm om 10 minuter med titeln ”Ojämlikhet dödar”, en intervju med professor Göran Therborn som i sin nya bok ”Inequality kills” undersöker ojämlikhetens konsekvenser. Filmen visades i Almedalen under politikerveckan och kommer att visas under filmfestivalen i Båstad. Sedan lägger jag ut den på nätet.

SVT har gjort vad de kunnat för att sabotera visningen av Godheten. Vd Hamilton säjer att ”kritik av kapitalismen” aldrig kommer att visas i SVT:s ordinarie kanaler. Beslutet att visa filmen i Kunskapskanalen, dessutom efter en inledande debatt, kommer bara att generera motstånd på gatuplanet och om Hamilton tror att hon vunnit så tror hon fel. Jag kommer i alla fall aldrig ge mig. Jag har yttrandefriheten på min sida – hon har bara sina miljoner, fattiga människa. En ynkrygg, det är vad hon är.