CHAMPAGNE

Posted on Jul 30, 2014 in Inlägg av Stefan Jarl

De rika har blivit så rika att konsumtionen av champagne ökat kraftigt, hör jag i radion. Vanan tas efter av vanligt folk, ”man vill ju känna sig lite rik”, säjer en dam på gatan.

Samtidigt i en annan del av världen begraver palestinierna 1000 döda kamrater, offer för Israels terror mot Gazaremsans befolkning. En del gravar behöver inte vara så stora, hälften är nämligen barn. Jag kan inte se alla bilderna på förödelsen utan att få yrsel.

När vi gjorde ”Flickan från Auschwitz” om Cordelia Edvardsson kom vi aldrig in i Gaza. Vi stoppades vid gränsen av Israels militär. ”Ser det likadant ut därinne som här?” hör jag mig själv fråga. Cordelia tittar på mig irriterat och säjer: ”Det är världens mest tättbefolkade landremsa, vad tror du?”. Jag skäms över min korkade fråga, det är 30 grader varmt, även inne i bilen när vi far vidare.

Min dotter har kontakt med en palestinsk fotograf i Gaza vars familj vill fly helvetet p gr a sina barn. Men alla övergångar är är stängda, överfulla sjukhus och FN-skolor, som tjänat som skyddsrum, bombas. Ingen i Gaza firar md champagne.

Jag beundrar alla ungdomar som reser från Sverige till Palestina som frivilligarbetare. Låt oss alla göra vad vi kan. Vi kan åtminstone avstå från champagnen och skänka pengarna till Läkare utan gränser.

Isarels myndigheter uppmanar palestinierna att söka skydd just i FN:s skolor – för att sedan bomba dem som sökt skydd där, barn, i dag bombades den tredje skolan. Vidrigt! Varje dag dör 10 barn i genomsnitt…

Den norske överläkaren Mats Gilberth, 67 år, har i varje militär konflikt tagit sig till Gaza och arbetar där vid sjukhuset och tar hand om skadade, med de små medel som står till buds. Arbetar dygnet runt och tvingas se många patienter dö av sina skador på operationsbordet, en enastående insats. En sann hjälte! Fremskrittspartiets Siv jensen anklagar nu honom för att med sin medmänsklighet ”bedriva anti-israelisk propaganda”. Fullkomligt sanslöst. Och detta i ett land som gjort sig känt för sina tidigare insatser för hjälp till Palestina.

Norsk politik blir alltmer obegriplig. Ytterst få flyktingar från Syrien har tagits emot, bara någon procent av dem som Sverige tagit emot. Norge är världens rikaste land. Nyligen fattade man beslut om att kommunerna kan förbjuda tiggeri. Detta samtidigt som affärsmannen Tor Olav Tröim från bolaget där han varit anställd, Seatanks, får 1, 6 miljarder i avgångvederlag. Det största som nånsin utbetalts i Norge, 1,6 MIJARDER… Hur många liter champagne blir det?