De rikaste blir allt fler och lånar mer

Posted on Jun 27, 2014 in Inlägg av Stefan Jarl

de-rika-blir-rikare

De rikaste i Sverige fortsätter att bli fler och fler. Av Europas nästan 4 miljoner dollarmiljonärer finns över 80.000 i Sverige, en ökning med över 15% sen förra året. En miljon dollar exklusive bostad, samlarobjekt, förbrukning och konsumtion, alltså investerbar förmögenhet. Samhällsklyftorna växer i rasande fart.

”Växande klyftor är inte bra”, säjer ordförande i Brittiska Finansinspektionen lord Adair Turner. ”Det gör att samhället och medborgarandan rostar sönder”. Vi lånar alltmer pengar och våra skulder riskerar stabiliteten i hela det finansiella systemet, fortsätter han. ”Det är som alkoholism, för att upprätthålla en livsstil konsumeras mer alkohol än vad som är nyttigt”. Det värsta är att denna lånekarusell stimulerar de problem som en gång orsakade krisen 2008. Privat skuldsättning stiger men driver ingen verklig, reell tillväxt. Om allt fler lever på lånade pengar ju ojämlikare blir samhället, dessto mer krediter behövs för att hålla allt flytande. Det är bara de rikaste som blir alltfler i en allt stigande takt. Västvärlden är fast i lågt resursutnyttjande och hög arbetslöshet, säjer alltså Turner i en intervju i SvD.

Idag är det t.o.m i Sverige skattemässigt lönsammare för företag att investera med lån än med eget kapital. Detta är samhällsekonomiskt osunt, säjer den svenska Företagsskattekommitén. Det har bara gått 80 år sedan Kreuger med sina lånade pengar höll på att skjuta hela landet i sank. Men vi agerar som om denna katastrof aldrig inträffat.

Marknaden vimlar av pengar efter Alliansens alla skattesänkningar. ”Det är galet att ha noll skatt på förmögenhet och arv”, säjer ekonomen Thomas Piketty. Och då menar han inte bara att ojämlikheten ökar…

Och statsminister Reinfeldt fortsätter tjata om hur välskött den svenska ekonomin är under hans och finansminister Borgs ledning. När ska svenska folket få upp ögonen för att han bluffar?