En röst på stan

Posted on Mar 4, 2014 in Inlägg av Stefan Jarl


Thommy Berggren, som är med i Godheten, ringde mig i går kväll för att berätta om en situation som han är med om ganska ofta när han rör sig på stan.

Efter en arbetsdag på Stadsteatern är han på väg hem med buss. Det är efter den värsta rusningstiden och vid de sista stationerna är bussen tom på passagerare, sånär som på Thommy. När han kliver av vid sin station säjer busschauffören: ”Tack för Godheten!” Thommy stannar till och frågar chauffören var han sett filmen, SVT vill ju inte visa den… ”Jag gick och köpte den på dvd”, svarar chauffören då. När Thommy just stiger av så fortsätter chauffören: ”Det var den mest omvälvande film jag sett!”

Thommy tackar för vänligheten och ett kort samtal dem emellan följer.

Detta är ingen ovanlig situation, Thommy har flera gånger tidigare ringt mig och berättat om hur folk hejdar honom på gatan och uttrycker sin tacksamhet för filmen, att det åtminstone finns några som bryr sig om hur samhället i dag ser ut. Visst, många gånger är det äldre människor, men en dag kommer en ung grabb fram, som visar sig vara 17 år, till Thommy och säjer att han inte är så intresserad av dokumentärer men att den här filmen verkligen hade ruskat om honom och fått honom att tänka på saker han aldrig tidigare funderat över. Det är sådant man blir glad över att få höra.

Jag kommer ihåg Thommys förvåning över att filmen inte var nominerad för en Guldbagge, själv hade jag inte för en minut trott att något sådant skulle kunna äga rum och kunde fälla kommentaren att det är feel-good-filmer och kassa-kor som branschen vill ha och belönar. Jag minns att flera kritiker utnämnde min film om kemikaliesamhället, ”Underkastelsen”, till en säker ”Guldbaggevinnare” men inte heller den filmen var nominerad. Däremot används filmen nu världen runt i olika länder, inte minst sen FN visade den i sin regi. Den filmen får jag varje vecka bevis för hur den gör nytta och det är sådant som räknas. Det kan man glädjas över.

Precis när jag skriver detta ringer telefonen och en man från Aftonbladet vill visa Godheten på Aftonbladets nätsida men jag måste hänvisa honom till SVT som har visningsrätterna. Tack och lov så finns ju filmen både på biorepertoaren och på dvd.