Filmavtalet dödförklaras

Posted on May 28, 2014 in Inlägg av Stefan Jarl

manen-blogg

Avsaknad av ett genuint engagemang för kulturfrågorna har bidragit till Alliansens dåliga siffror i Eu-valet. Det är jag övertygad om. Den tid Alliansen nu har kvar vid makten har ökat takten i de förslag som nu läggs på bordet – ifall man skulle förlora.

Göran Blomberg, utredare på Kulturdepartementet, lägger nu fram en utredning om att helt avskaffa Filmavtalet mellan staten och filmbranschen. Detta stöd har just fyllt 50 år.

Harry Schein kom 1963 på den geniala idén att beskatta den kommersiella filmbranschens korkade pilsnerfilmer och med dessa medel istället stödja den värdefulla, konstnärliga filmen. Men nu föreslås att hela denna skatt lämnas tillbaks till den kommersiella branschen.

Göran Blomberg föreslår nämligen att skatten återgår till att stödja den kommersiella filmbranschens ständiga jakt på vinst. Den bransch som redan äger nästan allt, får nu hela kakan. En liten smula blir kvar som stöd till distribution och visning – för att, vad jag förstår, möjliggöra en buklandning nu när biografernas visningsverksamhet allt snabbarer krakelerar i tävlan med konkurrens från nätet.

Godnight and godbye!

Det finns bara ett svar på denna groteska högerpolitik. Rösta bort den kulturfientliga Alliansen från makten i september! Vi måste bli av med dessa marodörer!