Girighetens epok
”Det existerar inget sådant som ett samhälle” sa Thatcher på sin tid. ”Politik ska bara gälla den lilla familjen, inget annat” skrev KD:s Göran Hägglund för en tid sedan. Sedan några decennier lever vi i en tid då girighet och individualism varit tidens religion, sköt dig själv och skit i andra, bli miljonär med överklassens moral som förebild – det är vad som kommit att bli en ny kultur. Banta välfärdssamhället till ett minimum, det är valfrihet som gäller. Du kan själv välja om du vill leva ett fattigt liv eller bli rik. Om detta handlar Godheten som har undertiteln: Om förlusten av det gemensamma.
I dagens DN kan vi läsa om en rapport som undersökt attityden hos dagens ungdomar mellan 16-29 i 11 länder. Enligt denna attitydundersökning har man funnit att åsikter och moral börjar förändras:
-individualismen har gått för långt
– ett samhälle med gemensamma mål efterlyses
-social jämlikhet ger ett bättre samhälle
-långsiktigt ansvar av politikerna efterlyses
Kanske tyder detta på att Girighetens Epok börjar gå mot sitt slut. De unga kan förhoppningsvis återskapa tron på det gemensamma samhället, att godheten åter vinner över girigheten.
De yngre politiker som idag har makten i vårt land förefaller förefaller dock vara av annat virke, jag tänker på CUF Stureplan som föreslår fritt knark som en politisk viktig åtgärd och på KD:s Ebba Busch i Uppsala som förra veckan i en artikel förnekade att det finns fattigdom i Sverige – själv tjänar hon 700.000 om året som kommunalpolitiker och då kanske man mist förmågan till empati…Den generation som kommer efter dessa har av attitydundersökningen att döma helt andra perspektiv. Det bådar gott.