Ojämlikhet dödar

Posted on Aug 20, 2014 in Inlägg av Stefan Jarl

Min kortfilm med professor Göran Therborn om vad den tilltagande ojämlikheten ställer till med visades med framgång på Filmfestivalen i Båstad. Den lysande författaren Kristian Lundberg skrev i Helsingborgs Dagblad om filmen såhär:

”Det är möjligt att årets viktigaste film är en svart-vit kortfilm. Det är en på sitt sätt mycket okomplicerad film. Den arbetar med en mycket sparsmakad dramaturgi. Två män. En bok. Två fåtöljer. Ett par stillbilder.
 En av männen förevisar en karta som visar på olika linjer i tunnelbanenätet i London. Den dramatik som finns äger istället rum i samtalet.
 ”Ojämlikhet dödar är både namnet på filmen och slutsatsen som skildras med en grymsjälvklarhet.
Det blir också genom samtalet mycket enkelt att se hur klass, kön och etnicitet reducerar oss från levande varelser till objekt i en annan och mycket större ekonomi.”

Filmen las därefter ut på nätet via den här sidan men också via sidan: www.politism.se

Redan efter 3 dygn hade den dån setts av över 2.200 tittare. Professor Göran Therborn mailar mig ett glädjerop från Johannesburg där han just nu befinner sig.

Allt fler rapporter kommer om hur ojämlikheten ökat. LO har tidigare beskrivit hur såväl jobbskatteavdraget som RUT och ROT-avdragen gynnat de redan förmögna och ökat klyftorna i samhället. Den fackliga tankesmedjan Katalys kom häromdagen med en rapport med samma innehåll.

25 gånger mer till tiondelen med högst inkomst, de rikaste alltså, än till tiondelen med lägst inkomst, de fattigaste. Enligt Regeringen ska medelklassen ha tjänat mest på dessa nyliberala reformer men det är alltså falskt. Istället gäller: ju högre inkomst, desto större inkomstökning. De där uppe disponerar i kronor nu 70.000 i snitt under det att de där nere disponerar knappt 3.000.

Men inkomsten är bara en del av komplexet ojämlikhet, vilket kortfilmen gör sitt bästa för att reda ut. Filmen lägger alltså till en ytterligare dimension till den som avhandlas i Godheten.