SVT höll rättegång i Kunskapskanalen om Godheten
I tisdags kväll sändes Godheten i Kunskapskanalen, med inledning och samtal efter filmen som kom att bli rena rättegången. I eftersnacket deltog Fredrik Sahlin, Åsa Linderborg och Erik Helmerson. Den sistnämnde välkänd högerman, som skriver korkade ledare i DN, lär ha gått ut hårdast och dömde ut filmen som skit. Vad de forskare, vetenskapsmän och journalister som medverkar i filmen har att säja brydde han sig öht inte om utan avfärdade samtliga som, kort sagt, vänsterextremister. SVT gjorde helt rätt i sin bedömning, försäkrade han, att en sådan här film inte hör hemma i de ordinarie kanalerna. Själv såg jag inte snacket utan fick mig detta berättat.
Av programledaren fick jag i går veta att 50.000 sett filmen, en enastående publiksiffra för att vara Kunskapskanalen! Ett av mina barn ringde för att berätta att på Kunskapskanalens Facebok-sida så har inget program fått så många ”likes” som Godheten – PÅ HELA ÅRET 2014! Diskrepansen mellan vad public service bedömer som ”relevant” och vad som publiken vill se kunde m.a.o. inte vara större! SVT:s ledning mot folket.
Den diskussion som förs i filmen lever vidare, trots SVT:s försök att begränsa yttrandefriheten. I dagens SvD skriver den lysande journalisten Andreas Cervenka (som medverkar i filmen) på nytt om de frågor som filmen diskuterar, nu om bankernas absurda vinster baserade som de är på skattebetalarnas bidrag till den ”räddningsfond” Alliansen införde. Miljardernas strömmar in till bankerna men skattebetalarnas pengar utgör bankernas huvudkudde. Artikeln bär titeln: ”Ursäkta, var är våra 34 miljarder?” En sådan granskning skulle aldrig SVT acceptera. Man har ju slagit fast att ”kritik av kapitalismen” inte får förekomma i det reguljära programutbudet, vare sig det är val eller inte. Artiklar i SvD betraktas som vänsterpropaganda…
Cervenkas artiklar ligger nu till grund för en pjäs som Dramaten sätter upp, där råder tydligen yttrandefrihet. I en intervju i samband med pjäsen säjer Cervenka att han lider av att kallas vänsterextremist så fort han deltar i den internationella debatten om ekonomi, en debatt som dagligen förs i t ex Finacial Times av bl a gurun Martin Wolf.
Programledaren berättar i ett mail till mig att hon i debatten efter filmen ställde frågan om jag som filmare skulle få fortsätta att göra film i framtiden. De medverkande kunde tänka sig detta, skriver hon. Men jag är realist. Självklart skulle det vara omöjligt efter denna process. Det skulle vara idiotiskt att göra en ny film som kräver så mycket arbete för att avsluta med att den inte visas. Min nya film försöker jag nu finansiera på andra vägar, utan SVT. Jag tror att det ska kunna lyckas.
SVT brukar lägga ut sina program på SVT play. Där har man lagt ut debatten med sina rättegångslika former i 28 dagar. Filmen däremot i 5 dagar bara, trots att filmen är orsak till debatten. Så hanterar SVT yttrandefriheten till sin egen förmån. Varför utsätta sig för sådant maktspråk? Jag kommer i alla fall aldrig göra det igen.