SVT och Godheten
En journalist ringer mig och berättar att SVT gått ut med ett pressmeddelande där anledningen till att filmen inte kan visas är att den är ”ensidigt systemkritisk” och därför inte passar ”i tider av två val”. Om den skulle sändas måste SVT dessutom hitta en film som på motsvarande sätt försvarar ”systemet”, annars är man inte ”allsidig”, och ”det har man inte lyckats hitta” enligt kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala.
Till mig har fortfarande ingen motivering skickats, trots att jag bett om det i 4 olika mail.
Nu handlar det tydligen inte längre om att filmen skulle vara ”partipolitisk propaganda”, som man först sa. En ny granskning av filmen av SVT:s ”programetiska råd” har kommit fram till slutsatsen att filmen analyserar och debatterar ”systemet” – och det går tydligen inte an. Men vad i hela världen ska man diskutera under ett valår om inte hur vi medborgare vill ha det system vi lever i?
För mig är de angivna skälen fullkomligt orimliga. Att ”Godheten” inte kan visas eftersom man inte kan hitta en film som talar för ”Det onda” är absurt. Som om SVT inte redan skulle vara fullt av allt möjligt skräp… Eller i så fall ”systemkritik” à la Belindas ”feminist-serie”.
Finansminister Anders Borg har gång på gång under de senaste månaderna uttalat stark kritik av bankernas girighet i form av rekordutdelningar och näringslivets excesser i megabonusar och manat till självsanering och behärskning. I annat fall hotar regleringar genom lag. När filmen instämmer i Anders Borgs kritik och debatter finansaristokratin och den snabbt avmagrade välfärden så är filmen alltså enlig det etiska rådet ”ensidig”. Filmen säjer ju samma sak som finansministern!
Filmen för en debatt genom att två ekonomer från Svenska Dagbladet och en fackförfattare framför sina analyser under det att en överläkare och tre professorer ger sina bilder av konsekvenserna av den sedan ett par decennier förda politiken. ”Ensidigt”?
På Facebook har flera olika sidor skapats där krav framförs på att filmen ska visas. Runt 2.000 personer ställer sig i skrivande stund bakom kravet. Det senaste dygnet har 13.000 personer besökt den här hemsidan.
Vad ska vi med demokrati till om det inte vore för att ge plats åt många olika röster?
1746 beslöt Domstolen i Paris att Diderots skrift ”Filosofiska tankar” skulle brännas på bål. Två år senare fördes han till Vincennesfängelset och sattes i ensamcell.