Biskop Thomas och Friheten

Posted on Oct 30, 2013 in Inlägg av Stefan Jarl

1439 tror man att biskop Thomas Simonsson i Strängnäs skrev Frihetsvisan för ett krönikespel om Engelbrekt. Den börjar såhär:

Frihet är det ädlaste ting
den frihet väl kan bära.
Vill du dig sjelfvan vara huld,
du älske frihet mer än guld,
ty frihet följer ära.

Sex hundra år senare borde texten vara:

Frihet är marknadens kung
som träffas kan vårt rike kring
för den som pengar har i sitt valv.
Tänk allenast på dig själv
så får du frihet för ditt guld.
Ensam dör du trots din skuld.

Mina rim var väl inte så bra precis, men jag kommer att tänka på visan när jag läser i tidningarna om omröstningen, huruvida brytpunkten för när man ska betala statlig skatt, skulle avgöras häromdan.
Oppositionen skulle rösta nej till höjd brytpunkt, var det tänkt, men tyvärr kom ett par riksdagsmän från Socialdemokraterna för sent till omröstningen, liksom en representant för Vänsterpartiet. Viktigare var tydligen inte denna fråga för de högavlönade riksdagsledamöterna än att de inte orkade hasa sig iväg till sitt jobb i tid. I debatten dagarna inne var man desto högljuddare och menade att denna skattelindring för de rikaste måste stoppas till varje pris. En viktig fråga eftersom pengarna, sa man, behövdes till skolan, vården och äldreomsorgen – där kunde dessa miljarder i skatteintäkt göra mer nytta än i de redan förmögnas fickor. En central ideologisk fråga, med andra ord. Ynkligast var att höra dessa bortskämda riksdagsmäns bortförklaringar; ”taxin kom inte, det var trafikkö”…I vilket annat jobb skulle dessa s.k. ursäkter accepteras? För den nya överklass, som våra politiker nu utgör med sina höga löner, pensioner och förmåner, är dock en viktig omröstning i riksdagen en skitsak, som svenska folket nu får betala för. Statsminister Reinfeldt gratulerar dagen efter de redan förmögna till sina nya slantar.
I lördagens intervju i P 1 med socialdemokraternas finanspolitiska talesperson Magdalena Andersson får vi lära oss att hon, i utvärderingen av förlusten i förra valet, pekat på att socialdemokratin i framtiden måste inrikta sina ansträngningar på att få den övre medelklassen samt överklassen att rösta på Socialdemokraterna. Med en sådan brist på ideologisk analys och förvirrad populistisk politik är det förklarligt att man försover sig till de viktiga omröstningarna i riksdagen. Några miljarder hit eller dit kan väl kvitta, det är ju trots allt våra framtida väljare som belönas. Man tar sig för pannan, en socialdemokrati i fritt fall…