Blowing in the wind
Tidigare har jag skrivit om att de unga alltmer efterlyser andra värderingar än de som råder i dag, man har tröttnat på girighetens samhälle. Istället efterlyser de ett samhälle som präglas av gemensamma mål, social jämlikhet och ett långsiktigt ansvar från politikernas sida.
På nyheterna berättar man att de rikaste i samhället nu lämnar Moderaterna. Kanske börjar t o m de rikaste tröttna på allt handlar om att konsumera. Pengar är ju som sagt ingen garanti för att du inte blir sjuk eller åldras…
I tidningen läser jag att ekonomen Claes Hemberg på Avanza bank menar att folk börjat ”tröttna på pengar”. Ingen bryr sig om skatteåterbäringen – man har redan mer än man behöver. ”Svenskarna bara köper och köper utan eftertanke” Man har så gott om pengar att de slängs ut på lyxkonsumtion och tröstköp som vittnar om att man tappat känslan för vad pengar representerar. Framtiden? Nej, nej. Shop til you drop. Ett överflöd av pengar, menar Hemberg, förvaltat på detta sätt skadar hela samhället. Särskilt som pengarna tagits från vård, skola, omsorg genom ständigt återkommande skattesänkningar.
Samtidigt har Aftonbladet haft en serie om hur klassamhället ökat i expressfart: allt åt de rika, allt mindre åt de längst ner. Däremot tror folk att det inte förhåller sig såhär, man tror enligt Aftonbladet, att den rika överklassen är mycket mindre än vad den är. Den är större och rikare än vad gemene man alltså kan föreställa sig. Den rikaste femtedelen äger 87% av nettoförmögenheten. Den fattigaste femtedelen äger inget, utan har bara skulder.
Men att livet bara handlar om pengar och ingenting annat börjar man alltså i allt fler skikt av samhället att tröttna på. Det kanske inte är så dumt ändå med ett samhälle för alla, som kan ge oss sjukvård, skolor, kommunikationer, bostäder, kultur, äldrevård, ja, ett tryggare och bättre liv…
Vi har offrat välfärdssystemen för personlig valfrihet. Det är vårt samhälles starkaste trend. Professor Sverker Sörlin ser denna utveckling i samband med skoldebatten som ett stort problem. 10 000 elever har hamnat i kris när friskolan JB nu går i konkurs. Företaget har under en flera år lång period plockat ut miljoner ur företaget. Barnen offras, kommunerna får städa upp efter ”plundringen”. ”Det är dags att släppa doktrinen om valfrihet i alla lägen” konstaterar professor Sörlin i DN.
Jag ser också att gräsrotsrörelsen Megafonen har bland sina programpunkter att: ”V vill ha en gemensam ägd samhällsservice” och ”Vi anser att de pågående utförsäljningarna och ombildningarna är direkta attacker mot våra hem och liv”.
Andra vindar börjar så smått blåsa. Times they are changing.