Godheten nu på dvd

Posted on May 24, 2013 in Inlägg av Stefan Jarl

De våldsamma upploppen i Stockholms förstäder fortsätter nu på 5:e dygnet.
-Det är vårt enda sätt att göra oss hörda, säjer några ungdomar till reportrarna. Så är det naturligtvis inte men repliken uttrycker den frustration som finns därute. Jag får rapporter om detta varje dag från min kamrat från Somalia. Han har själv drivit projekt för att integrera ungdomar, bl a genom att besöka brandstationerna och föra samtal med brandmännen. Samma brandmän som nu möts av stenregn…
De rika i vårt samhälle har blivit rikare det senaste decenniet, de översta 10 procenten har fått mer samtidigt som underklassen fått det sämre. Vi har skapat ett nytt klassamhälle där klassklyftorna och den relativa fattigdomen växer. Enligt OECD:s rapport har Sverige fallit från första plats till plats 24.
Musikern och rapparen Ken Ring, själv ett barn av förorten, säjer i DN idag att ”vi lever i en förändrad värld och ett hårdare klimat. Sluta trycka ut oss, välkomna oss istället med öppna armar. Först då kanske frustrationen lägger sig”.
Statsminister Reinfeldt säjer att de här problemen måste de i förorten själva lösa, våld är alltid oacceptabelt. Det är ett klent yttrande från en ansvarig politiker som så hårt bundit sig till den s.k. arbetslinjen. Allt fler ser istället en förlamad Allians vars politik misslyckats totalt. 77.000 ungdomar har idag aldrig haft ett riktigt arbete, arbetslösheten är i vissa kommuner 27%. En hel generation håller på att offras.
Vi lever i ett ojämlikt samhälle, det är vad politiken resulterat i. Professorerna Richard Wilkinsson och Kate Pickett har under flera år forskat om vilka konsekvenser ett ojämlikt samhälle för med sig. De berättar om detta i filmen. Filmen har försvunnit från biograferna nu men samtidigt kommer den ut till försäljning i butikerna. Man kan också beställa den genom Folkets Bio.