Om ett år är det val

Posted on Sep 16, 2013 in Inlägg av Stefan Jarl

Stefan Lövén, den alltför frånvarande partiledaren, kommer i Dagens Nyheter 14.9 äntligen med lite besked om socialdemokraternas politik inför valet nästa år. Jag delar hans beskrivning av hur Sverige förändrats, ja, rent av fallit sönder under två perioder av Allians-politik. Massarbetslöshet, tilltagande klassklyftor, skandalösa privatiseringar av vård och skola har blivit vardagsmat, sköt dig själv och skit i andra dagens moral – girigheten har tagit kål på godheten och solidariteten.

Något förvånad blir jag därför när jag på eftermiddagens fredagsnyheter hör att en bankdirektör från Swedbank, Thomas Backteman, utsetts till nån slags ”valgeneral” under kommande år. En bankdirektör utan någon bakgrund i det socialdemokratiska partiet. Anledningen till denna strategi skulle enligt denne bankman vara att socialdemokratisk politik förknippas med fattiga, arbetslösa och utslagna. Nu är det dags för att associeras med finare folk. Jag tror först att det är ett skämt. Men så icke. Det ska bli intressant att följa vart denne bankman kommer att ta partiet. Vilken konsultbyrå har listat ut den här startegin? Man kan bli trött för mindre….Vore det inte enklare att stå för det politiska budskap Lövén nu äntligen kommit med?

Fredagen den 27e ska jag medverka på Bokmässan på ett seminarium klockan 11 00 under titeln ”Om godheten och girigheten” där ekonomijournalisterna Kajsa Ekis Ekman och Andreas Cervenka, medverkar tillsammans med biskop em Caroline Krook. Andreas är ju med i ”Godheten” som expert.

På söndagen är jag också med i Svenska Filminstitutets heldagsseminarium i anledning av att institutet fyller 50 år. Sedan börjar min höstturné med ”Godheten” genom visning och debatt i Piteå.